BLOG

10 Tips Untuk Korang Save Bajet & Berjimat Untuk Hari Perkahwinan. Jom Baca!

Parents asyik tanya, bila nak bawa balik menantu? Pasangan pun dah sibuk ajak kahwin setiap kali jumpa. Kita pun teringin nak ada family sendiri. Tapi dalam kepala pening fikir duit nak kahwin tak cukup! Kos nak kahwin ni bukannya sikit. Tak ada duit, memang tak jalan lah. So kita pun fikir, senang ke nak simpan duit? Berapa banyak nak kena simpan setiap bulan? Jangan risau, admin nak share cara korang save budget dan berjimat untuk persediaan majlis perkahwinan. 1. Sediakan bajet & checklist kahwin Rancang perkahwinan korang dengan menyediakan bajet dan checklist untuk majlis korang dengan cara tetapkan venue, berapa ramai jemputan, serta perbelanjaan untuk pelamin, baju nikah dan sanding, catering dan barang hantaran. 2. Survey pakej kahwin

Read More »

9 Tips Kurangkan Bajet Majlis Perkahwinan

9 Tips Kurangkan Bajet Majlis Perkahwinan Sempena musim majlis perkahwinan yang memang menjadi kelaziman pada setiap kali cuti sekolah, jadi untuk perkongsian kali ini, saya nak berbicara tentang tips kurangkan bajet majlis perkahwinan. Biasalah, bagi golongan muda, selain mempunyai kerjaya yang stabil, mereka turut berimpian untuk memateri cinta dengan insan dicintai secepat mungkin dalam majlis perkahwinan yang gilang-gemilang. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang dah lama bersulam cinta dengan pasangan masing-masing. Memang dah tak sabar nak jadikan kekasih hati sebagai pasangan yang sah. Malangnya, hasrat ini sering tersekat dek kekangan yang ada. Dalam Kajian Keluarga & Penduduk Malaysia Ke-5 2014 yang

Read More »

Buat Bakal Pengantin, Ini 4 Tips Pilih Busana Pengantin Mengikut Bentuk Badan

Pemilihan busana pengantin merupakan antara checklist paling penting buat bakal-bakal pengantin.  Beberapa faktor seperti harga, jenis kain dan reka bentuk perlu dititiberatkan supaya pengantin tampak cantik di hari bahagia itu nanti. Orang cakap, kita kahwin seumur hidup sekali, jadi segala persiapan harus dilakukan dengan teliti. Lagi pula, semua mata akan tertumpu kepada raja sehari. Bagi pengantin yang memiliki tubuh badan agak berisi, mungkin akan sedikit runsing memilih jenis baju ideal yang menampakkan bentuk badan langsing. Jangan bimbang kerana hari ini kami akan berkongsi 4 teknik pemilihan busana pengantin mengikut bentuk badan agar terserlah aura kejelitaan dan seri pengantin saat melangkah masuk ke

Read More »

Tips Memilih Barang Hantaran Supaya Majlis Anda Nampak Grand

Anda bakal bertunang atau bakal bergelar pengantin baru tak lama lagi? Sedang mencari idea untuk hantaran? Jom kami kongsikan tips memilih barang hantaran sebagai panduan untuk anda. Sumber: Kahwinlife 1. Berapa bajet anda untuk hantaran? Sebelum apa-apa, anda dan pasangan perlu tetapkan berapa bajet maksimum yang akan diletakkan untuk barang hantaran. Meletakkan bajet adalah sangat penting supaya anda tak terlebih berbelanja akibat terlalu curiga. KAlau terlebih belanja untuk membeli barang hantaran, dikhuatiri akan menjejaskan bajet untuk perkara lain. Bagi memudahkan anda merancang kewangan, asingkan bajet bagi tiga perkara utama ini: Bajet untuk dulang Bajet untuk gubahan dulang serta upah penggubah dulang

Read More »

Tips Pilih Pelamin Sanding Yang Bakal Pengantin Patut Tahu!

Selepas majlis nikah, acara yang paling ditunggu-tunggu tetamu dan keluarga ialah melihat pasangan mempelai bersanding diatas pelamin nan indah tapi indah ke? Sudah banyak kali penulis lihat ramai bakal pengantin mengambil salah tema dan ketidaksesuaian konsep pelamin dengan busana. Pelamin dengan baju dah macam ‘tak kawan’.  Tak perlu ulas panjang, ini tips yang perlu anda terapkan dalam memilih pelamin dan busana perkahwinan.  #1 Konsep atau Tema Pastikan baju dan pelamin anda sedondon. Kalau anda pakai busana dari songket, minta bridal anda untuk sediakan pilihan pelamin bentuk tradisional. Pelamin yang penuh dengan bunga-bungaan dan warna putih sesuai untuk perkahwinan bertemakan english style. Jika

Read More »